Po pierwsze …

Cukiernik tworzy język … jak Jogin tworzy swoje FLOW,

potrzebujemy asan, żeby budować swoją opowieść.

Asany to składniki mojej maty, w kuchni zaś moją opowieścią są doskonałe surowe produkty.

Im więcej emocji w praktyce, tym piękniejsze jest FLOW,

podobnie dzieje się w kuchni,

im więcej składników tym opowieść smaku jest ciekawsza.

Czy w tym jak powstają zdrowe ciasteczka jest coś z Brahmsa ?

Raczej z latynoskiej playListy, smak jest słodki, a zabawa zdaje się nie mieć końca.

… jednak tylko pod jednym warunkiem,

kiedy pozostajesz w zgodzie ze sobą ,

w zgodzie ze swoim smakiem, swoim zdrowiem i swoimi korzeniami.

Po drugie …

Na macie, jak i na blacie kuchennym dobrze jest mieć bezpośredni dostęp do natchnienia,

a zdarza się to tylko przy zachowaniu dwóch świadomości,

pierwsza- to ja ziarenko piasku, które czerpię z całej mojej pustyni doświadczeń i znaczeń tych,którzy byli przede mną i dla tych, którzy przyjdą po mnie;
druga – to ja pustynia, żadne ziarenko nie byłoby w ruchu, jakby nie moje pomysły na jego kierunek.
Szukać czy być natchnieniem ?

Szukać natchnienia czy być natchnieniem ?

Jogowe Flow można jedynie Tworzyć,

tak jak motyl nie podąża za przepisem na sposób poruszania się,

tak  Jogin kreuje swój ruch na macie, i smak na blacie.

Żeby widzieć takie rzeczy, które innym nawet nie przyjdą do głowy,

musicie poruszyć i zasmakować je sami.

Musicie wyjść poza przepis, poza siebie, poza matę, a już na pewno poza jogę.

Wszak poznać PURE, czystość i to, co surowe jest niezbędne by nie stracić merytoryki tworzenia i szacunku do pracy tych, którzy byli przed nami.

Po trzecie …

Czy potrzebujemy w naszym życiu poklasku na widok dobrze wypieczonych ciasteczek i jeszcze bardziej pogiętej pozycji ?

Nie.

Ale byłoby miło jakby jakiś ważny dla nas człowiek od smakowania w owsianym ciasteczku zaczął się uśmiechać …

W końcu sztuka kulinarna jest sztuką iście wielowymiarową,

może wyglądać doskonale i miętosić nasz wzrok,

może pachnieć i nie pozwalać nozdrzom odpoczywać,

może smakować, a z zamkniętymi oczami stawać się wyśmienitą szkołą uważności,

może dać się słyszeć jak filharmonijna orkiestra, kiedy gryziemy, ciapkamy, mlaskamy,a i nawet oddychamy podczas smakowania.

Daj mi swój talerz, a powiem Ci kim jesteś …

Daj mi swoje ciasto, a powiem Ci ile słodyczy jest w Tobie …

Daj mi swój blat …

Daj mi swoją matę …

Swoją asanę mi daj,

spacer swój,

uderzenie w worek,

uderzenie w piłkę.

Daj mi swoje ciało, a powiem Ci skąd i dokąd idziesz.

Ruch to wyraz szacunku do życia.

Ruch to życie, a z życia drwić na kanapie nie wypada.

Tak jak nie wypada z talerza drwić, a tym bardziej zdrowia słodkiego sobie odmawiać.

Stawać na głowie w kuchni ... to sama przyjemność, jeśli stoi za tym rozkosz smakujących ...

Stawać na głowie w kuchni … to sama przyjemność, jeśli stoi za tym rozkosz smakujących …

To, co ?

VEGAŃSKIE !

ZDROWE !

… ale przede wszystkim domowe, własnymi rękoma lepione, własnym umysłem wynalezione,

od stania na własnej głowie efektem końcowym zakończone.

Poprawki do tego dzieła zamieszczać będę w komentarzach,

choć już mam jedną … surowa czekolada Cocoa, tego startego, polanego, pokrojonego zabraknąć nie może !!!

Doskonała COCOA

Doskonała COCOA

CIASTECZKA OWSIANE by moho …

Z czym pozostawię Was

to przepis na dole,

wszak sugeruję co,

ale kreujcie i w tym kreowaniu wspierajcie przepis w komentarzach.

Może jest coś co warto dognieść …

Np. muesli amarantusowe z jabłkiem ?

 

Potrzebujemy (na 16 ciastek )

2,25 szklanki płatków owsianych

1 szklankę wiórek kokosowych

0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub tych, których potrzeba Wam na tu i teraz więcej

0,5 szklanki suszonej żurawiny

3 banany rozgniecione, najlepiej bardzo bardzo dojrzałe

6 łyżek oliwy, tudzież oleju rzepakowego albo słonecznikowego … kolejna kuchenna wariacja będzie na kokosowym,

najważniejsze to dbajcie o VERGIN, bez względu na to, czy kokos, czy rzepak, czy słonecznik czy oliwa

3 łyżki syropu z agawy, chodzi mi po głowie klonowy i chyba wychodzi się wkrótce

5 łyżek sezamu, może i więcej jak ktoś sezamowym żercą jest to wymieniłabym go z kokosowymi wiórkami

Produkty ekologiczne zmieniają smak, tworzą jakość

Produkty ekologiczne zmieniają smak, tworzą jakość

I cóż …

gnieciemy widelcem banany, do słodkiej papki wsypujemy resztę i mieszamy.

Ja formuje ciasteczka rękami, i tak polecam. Na jedno ciasteczko przypada wielka łyżka wymieszanego cuda.

Dobrze jest je rozpłaszczyć, żeby nie przypominały kotleta sojowego.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Garudasana Kuchenna

Garudasana Kuchenna – bo ciastka z serca dobrze jest sercem piec choć wiedzy fachowej i na temat asan i kuchni nie wystrzegać się

http://www.stylecraze.com/articles/garudasana-eagle-pose/#gref

http://www.stylecraze.com/articles/garudasana-eagle-pose/#gref

Bądźcie ze swoimi ciasteczkami, obserwujcie je, doglądajcie, jak się rumienią, jak pachną ... to tylko 20-25 minut w tym 5 minut szczególnej uważności na swoją pracę

Bądźcie ze swoimi ciasteczkami, obserwujcie je, doglądajcie, jak się rumienią, jak pachną … to tylko 20-25 minut w tym 5 minut szczególnej uważności na swoją pracę

Smacznego !

Smacznego !

Wasza moho kuchenna