Są smaki, których się nie zapomina.

Są smaki,które się pielęgnuje.

Są smaki,które kreuje się w oparciu o to, co kochamy.

Są smaki domu, smaki dla nas ważne,bo czynili je ludzie kochający smakować nas, i uczący nas smaków życia.

Są smaki, które tylko obcy może zepsuć, a wyjątkowo zakochani w byciu tu i teraz, smakowaniu je naprawiają.

Barszcz.

Niesie w sobie poezję smaku.

Burak.

Niesie w sobie arytmetykę zdrowia.

image1 (6)

 Składniki niezbędne na poezję znajdziecie poniżej :

2 średnie buraki, wszak średnie bardziej większe

1 średnia marchewka, wszak średnia bardziej większa

1 mała pietruszka

1/8 selera

6 średnich ziemniaków

1 pęczek natki pietruszki

można dosypać trochę suszonej i suszonego koperku

szczypta pieprzu ziołowego

jogurt naturalny ok. 150ml

kostka do zupy EKOLOGICZNA I WARZYWNA – Brogo Vegetale, Alce Nero

cudowna VEGE EKOLOGICZNA przyprawa i do smaku słonecznik, które mnie inspirowały :

To się nazywa WSPARCIE do zupy :)

To się nazywa WSPARCIE do zupy :)

kostka kostce nierówna, a smak od zwykłej kostki zależeć może, o zdrowiu nie wspominając ...

kostka kostce nierówna, a smak od zwykłej kostki zależeć może, o zdrowiu nie wspominając …

Sposób przygotowania, tudzież sposób działania :
  1. Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Najlepiej byłoby trzeć w garnku.
  2. Marchewkę, seler, pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Najlepiej nie krępując tarki o oszczędzając wodę trzeć dalej, jedynie, co zmieniając -oczka.  TU można  JUŻ wlać 3 litry wrzącej wody, dodać 1 łyżkę przyprawy do zup, kostkę, wedle uznania pieprzu ziołowego i zagotować.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. I dorzucić do gotujących się warzyw.
  4. Natkę drobno posiekać. Dodawać spokojnie i z gracją.
  5. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
  6. Jogurt wlać do kubeczka, dodać kilka łyżek zupy i wymieszać. Tak rozrobiony jogurt dodać do zupy. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  7. Dodać jeszcze natki (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić można jeszcze solą i pieprzem, jak poczujecie, że potrzebne.
  8. Tym, którzy kochają polecam wycisnąć 1 lub dwa ząbki czosnku.
  9. Tym, którzy wątpią w smak natury można polecić łyżkę barszczu czerwonego ekspresowego, dla smaku, wszak zdecydujcie sami.

image1 (6)

 

SMACZNEGO !!!

Wasza moho.